Helpgewoon Buurtsport voor een actieve, gezonde en veilige leefomgeving

Helpgewoon Buurtsport zet zich in voor een actieve, gezonde en veilige leefomgeving, waarin eenieder op een laagdrempelige wijze gestimuleerd wordt om meer te gaan bewegen. Wij willen middels de kracht en de waarden van sport zorg dragen voor de bevordering van de algehele gezondheid. Niet alleen op lichamelijk vlak, wij richten onze activiteiten ook op het gebied van mentale en sociale gezondheid. 

Door slimme verbindingen te leggen en een bijdrage te leveren aan het realiseren van lokale initiatieven, binnen verschillende domeinen gericht op sport, gezondheid en welbevinden, werken wij naar een veilig, sportief en gezond leefklimaat.

  

Onze visie

Helpgewoon buurtsport zorgt voor een passend sport- en beweegaanbod voor alle leeftijden. Op dit moment werken wij vooral binnen de gemeente Oude-IJsselstreek. Ook voor mensen waarbij sport of bewegen niet vanzelfsprekend is. Hiervoor werken wij aan een Buurtsport netwerk, met sportverenigingen, scholen, kinderopvang, (jeugd-) zorginstellingen, met als doel samenwerkingsverbanden aan te gaan.

 

Onze Missie

Onze missie is het organiseren van een groep professionele buurtsportcoaches die invulling geven aan en uitvoeren van het gemeentelijk sportbeleid. Hierbij worden lokale initiateven ingezet, gestreefd naar meer samenhang om de algehele gezondheid van de inwoners te verbeteren.

 

Wij richten ons op...
  • Beweegrijke en gezonde wijken
  • Het inspelen op inwonersinitiatieven
  • Aansprekende sport- en beweegactiviteiten

Waarvoor kunt u bij ons terecht?
  • Doorverwijzen naar huidig beweegaanbod
  • Stimuleren gezonde leefstijl.
  • Beweeguren in beweegtuinen
  • Wandelgroepen
  • Voorlichting gezonde leefstijl
  • Sportinstuiven

 

Projecten

Wij zijn hard op weg om verschillende projecten op te zetten. Hieronder een overzicht van wat wij als buurtsportcoaches onder andere doen...

Wil jij weten wat een buurtsportcoach nou is? En wat we precies doen? Dit filmpje geeft een mooie eerste indruk. Heb je nog vragen? Dan mag je altijd contact opnemen!

   

 

WANDELGROEP  ETTEN

Fitter worden en blijven? Dat willen we natuurlijk allemaal!

Zoals u misschien wel weet is medio oktober een wandelgroep gestart in samenwerking met inwoners uit Etten en de buurtsportcoaches van Helpgewoon Buurtsport.
Deze wandelgroep loopt iedere donderdag zo’n uur tot maximaal 1,5 uur (circa 5-6 km) in de omgeving van Etten. Wandelaars verzamelen om 10.00 uur bij de R.K. Kerk en stippelen gezamenlijk een leuke route uit. Echter bij uiterst slecht weer is onderling afgesproken niet te wandelen.
Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten . Dat willen wij door dit bericht nogmaals benadrukken.

Wilt u ook graag bewegen maar het komt er niet van?  Sluit bij ons aan!
Stuur een email naar: Larissa Hooijman: buurtsport@helpgewoon.nl of info@etten-gld.nl

We hopen op deze manier een gezellig groepje inwoners van Etten in beweging te zetten.
Voor meer informatie zie ook: www.helpgewoon.nl
Of bezoek onze Facebookpagina: www.facebook.com/Helpgewoon-Buurtsport
Dorpsbelangen Etten steunt van harte dit mooie initiatief !

 
Bewegen voor ouderen in de beweegtuin Terborg

Iedere dinsdagochtend en vrijdagochtend zijn wij in de beweegtuin bij Antonia in Terborg. Wij hebben hier 2 beweeguren voor mensen van 70+. Op dinsdagochtend is van 10.30-11.30 uur een beweegles en op vrijdagochtend van 10.00-11.00 uur. Wij bewegen 45 minuten en daarna drinken wij samen een kopje koffie. De eerste keer is gratis deelname (koffie voor €0,99). Daarna is het mogelijk om een strippenkaart te kopen voor €15,-. Hiermee kunt u 6x deelnemen incl. koffiedrinken. Vragen of inschrijven? Mail ons direct.

 

Bewegen voor ouderen in de beweegtuin Debbeshoek Ulft

Er is een samenwerking gestart met Azora Debbeshoek om een beweegles voor ouderen te starten. Tijdens deze lessen gaan wij ook werken aan kracht, mobiliteit en coördinatie. Voor buurtbewoners organiseren wij de les op de maandagochtend van 10.00-10.45 uur.

Aansluitend drinken wij gezellig een kopje koffie in het Grand Café.

In maart gaan Anja en Larissa flyeren om deelnemers te werven. Mochten wij u missen, maar wilt u ook graag meedoen? Neem  contact op met Larissa Hooijman 06-11527754.

 

Beweeguur

In samenwerking met de Whemerhof heeft Helpgewoon Buurtsport een programma gemaakt om mensen te helpen tot meer en gezond bewegen te komen.

Dit programma bestaat uit 10 beweegmomenten onder begeleiding van een sportcoach.

Hiervoor worden mensen door hun praktijkondersteuner of hun huisarts persoonlijk uitgenodigd. Het is bedoeld voor mensen voor wie het erg goed zou zijn voor de gezondheid om meer te bewegen, maar bij wie dat niet zo wil lukken.

De eerste pilot heeft plaatsgevonden in het najaar van 2016

Het programma is na afloop geëvalueerd. Deelnemers waren erg enthousiast. In overleg met de huisartsenpraktijk wordt in het voorjaar van 2017 een nieuwe groep gestart.

Projectleiders zijn Larissa Hooijman, sportcoach, en Annemarie de Boer, huisarts Whemerhof. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Larissa Hooijman 06-11527754.

 

Bewegen met alleen vrouwen

Onze stagiair Firat Özdemir leidt het project ‘Bewegen met alleen vrouwen’. Hij is vierdejaars student Sport en Bewegen van het Graafschap College.

Firat richt zijn project op allochtonen vrouwen die weinig bewegen maar dit wel graag zouden willen. In samenwerking met de moskee heeft hij enquetes uitgezet onder 40 vrouwen. Aan de hand van de gegevens zijn wensen en behoeften in kaart gebracht. Firat is aan de slag gegaan met bestaande sportaanbieders om een 8- weeks programma neer te zetten. Vanaf eind februari zullen er wekelijks 30 vrouwen kennis maken met verschillende sporten. Er  wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de deelnemers. Na afloop wordt gekeken of er potentie is om een eigen groep te starten.

 

Nieuwe projecten

Op dit moment zijn wij actief met het leggen van contacten met zorgprofessionals. Met verscheidene huisartspraktijken zijn de eerste contacten gelegd om te streven naar een nauwe samenwerking ten behoeve van een gezonde levensstijl van inwoners in onze gemeente.

Houdt onze website en facebookpagina in de gaten om te zien wat er gaat gebeuren.

 

Afgesloten projecten

Koningsspelen 2016
Tijdens Koningsdag organiseerden wij de koningsspelen op de Bontebrugschool. Is er bij jou op school ook behoefte aan programma- en uitvoeringsondersteuning bij sportlessen of het organiseren van een sportdag? We denken graag mee!

Voetballen in Varsseveld
Een project in samenwerking met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland en gemeente Oude IJsselstreek, waarin we contact tussen buurtbewoners en statushouders motiveerden met een wekelijks potje voetbal. 

Bewaren

Wij zijn Helpgewoon Buurtsport 

  
Larissa Hooijman

Larissa is in 2012 afgestudeerd als Sport- en Gezondheidsmanager aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, met uitstroomprofiel sportmanagement. Larissa geeft ook al een aantal jaren de groepslessen RPM en de Body Balance bij het sportcentrum Kei-Fit te Gendringen. In haar vrije tijd vind ze het leuk om er met de racefiets op uit te gaan. 

 
    
  
Paulien Verheij

Paulien is in 2015 afgestuurd aan het CIOS te Arnhem. Hier heeft ze zich gespecialiseerd in de buurt, onderwijs en sport  cirkel. Daarnaast werkt ze bij gymnastiekvereniging Souplesse Silvolde en bij gymnastiekvereniging Ypsilon Doetinchem waar ze aan verschillende groepen lesgeeft. Ze zit ook in het jeugdbestuur van Gymnastiekvereniging Souplesse waarmee ze activiteiten organiseert voor de leden. In haar vrije tijd sport ze zelf in een sportcentra en vindt ze het leuk om op stap te gaan. 

 

Stagiairs

In de periode februari 2017-juli 2017 zijn er een viertal stagiairs bij ons actief. Zij werken ieder aan een eigen opdracht , gericht op het activeren van inwoners van de gemeente Oude-IJsselstreek. We zullen regelmatig via Facebook laten zien waar zij mee bezig zijn. Volg ons!

 

Erkend leerbedrijf

Coöperatie Helpgewoon Buurtsport is een officeel erkend leerbedrijf en aangesloten bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Wij bieden studenten een praktijkopleiding en werken samen aan het ontwikkelen van vakmanschap. Wil jij de kans krijgen je vakmanschap te leren bij Helpgewoon Buurtsport? Wij hebben een stageplek beschikbaar.

 

Direct contact met Buurtsport

Paulien Verheij 
06-21215392p.verheij@helpgewoon.nl
  
Larissa Hooijman 
06-11527754l.hooijman@helpgewoon.nl

Voor algemene informatie mail je naar buurtsport@helpgewoon.nl

 
Heb jij onze facebookpagina al bezocht? facebook

Pers- of communicatie vragen? Bel ons op 0226-208 000