LICHTENVOORDE/EIBERGEN - Ooit werden ze weggewuifd als ‘poetshulpen’ die door robotstofzuigers zouden worden ingehaald. Maar de zelfstandige thuiszorgers van Helpgewoon winnen het door hun menselijke maat van de techniek.

Helpgewoon groeit als kool. Momenteel zijn 154 zelfstandige thuiszorg-werksters bij lokale Helpgewoon-coöperaties aangesloten. Van die teams zijn er inmiddels negentien. Tijd voor een pas op de plaats om de kwaliteit te bewaken, was woensdag de boodschap op een bijeenkomst in dorpshuis Den Diek.

Helpgewoon Berkelland vormde begin 2015 de oudste coöperatie. Inmiddels zijn er in de Achterhoek ook groepen in Oost Gelre, Winterswijk, Oude IJsselstreek en Zutphen. Maar ook elders slaat het principe aan: de thuiszorgers zijn zelfstandig, maar administratie wordt centraal geregeld. Zonder managers boven zich hakken ze zelf knopen door.

Bij dilemma's kunnen ze binnenkort via een slimme app met collega's overleggen. “We racen niet schoonmakend door het huis, maar zijn er ook voor de cliënt. Die menselijke plus, dat telt voor de mensen heel zwaar", aldus een van de thuiszorgers.

Bron: Tubantia