Wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? © VPRO Tegenlicht

Op zondag 3 april werd er een documentaire van Tegenlicht uitgezonden over 'het rendement van geluk' met als belangrijkste vraag: "Wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel?"

Tegenlicht constateerde dat er een revolutie gaande is in het bedrijfsleven, waarbij niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming vooropstaat. De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis in 2008 op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. In de uitzending onderzoeken zij hoe een bedrijf geluk kan veroorzaken en wat daarvan het rendement is. 

Ook werknemerscoöperaties komen in de uitzending aan bod. De kracht van samenwerking tussen mensen met een vakmanschap en oog voor anderen, mensen die met en voor elkaar werken en zich niet richten op enkel economisch rendement maar juist kijken naar sociaal en persoonlijk rendement, dat is precies waar de Helpgewoon cooperaties voor staan. Wij geloven in een toekomst waar men zich hierop richt en daar willen wij hard voor werken. 

De tegenlicht documentaire 'Rendement van Geluk' is een inspirerende uitzending en geeft een inkijkje in het bedrijfsleven van de toekomst. Zie hieronder de minidocumentaire gemaakt door © VPRO Tegenlicht