Groot of klein, wat is goed voor de zorg? Tijdens het Zorgdebat van BNR nieuwsradio discussieerden vertegenwoordigers van zorginstellingen, patiënten- en consumentenorganisaties, zorgverleners, gezondheidseconomen en politici over de vraag of de zorgsector het meest gebaat is bij schaalvergroting of schaalverkleining.

Groot of klein, wat is goed voor de zorg?

Tijdens het Zorgdebat van BNR nieuwsradio discussieerde Joke, namens Helpgewoon over de vraag of de zorgsector het meest gebaat is bij schaalvergroting of schaalverkleining.

In het huidige zorgstelsel zien we steeds meer grote zorgorganisaties en grote samenwerkingsverbanden ontstaan. De belangrijkste voordelen die worden genoemd zijn de synergievoordelen, kwaliteitsverbetering door onder meer concentratie van specialismen en een verbetering van de onderhandelingspositie tegenover de zorgverzekeraars. Maar zijn deze argumenten wel valide? Graat grootschalige zorg niet ook gepaard met toenemende bureaucratie en een flinke stijging van de overheadkosten? En hoe zit het met de toenemende roep op persoonlijke zorg en de menselijke maat? Of staat kleinschalige zorg specialisatie in de weg? En waarom is die onderhandelingspositie richting zorgverzekeraars zo belangrijk?

Bekijk hier de uitzending terug